Για την καλύτερη ενημέρωση σας υπάρχει η εφημερίδα :

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ LFH

05 Μαρτίου 2007

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΠ - Μέρος 1.

Επειδή πολλοί από εσάς δεν ξέρουν καν τι σημαίνει ΣΕΠ, θα κάνω μια μικρή εισαγωγή.

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ), είναι ένα μάθημα ζωής. Διδάσκεται στη Γ’ γυμνασίου και την Α’ λυκείου και σκοπό έχει να δώσει στα παιδιά έναν τρόπο να ψάξουν και να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη ζωή τους. Δεν λέει το μάθημα τι θα κάνεις στη ζωή σου αλλά σου δίνει μέσα από ερωτηματολόγια, τη μέθοδο να αποφασίσεις.

Πάνω σε αυτή τη λογική το σχολείο κάθε δύο χρόνια οργανώνει μια ημερίδα, όπου επαγγελματίες, παρουσιάζουν στους μαθητές τα επαγγέλματά τους και οι μαθητές μαθαίνουν τι είναι το κάθε επάγγελμα και κυρίως ποια είναι τα μυστικά του. Είναι η τρίτη φορά που οργανώνεται η συγκεκριμένη εκδήλωση. Τη πρώτη φορά αντλήσαμε ομιλητές από τους γονείς. Αν και οι γονείς πλαισίωσαν την εκδήλωση με πολύ ενδιαφέρον, «απέχουν» αρκετά από το σήμερα και κάποια πράγματα σε θέματα σπουδών κυρίως ήταν διαφορετικά. Έτσι την επόμενη φορά καλέσαμε ομιλητές από τους απόφοιτους. Ο απολογισμός ήταν εντυπωσιακός γιατί…

1. οι απόφοιτοι μας όντας πολύ νεώτεροι είχαν εικόνα πολύ πιο πρόσφατη από την αγορά και τις σπουδές.

2. οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την σκέψη ότι αυτοί οι επαγγελματίες, ήταν πριν κάποια χρόνια μαθητές σε αυτό το σχολείο.

3. η ανταπόκριση των αποφοίτων μας ήταν συγκινητική. Πολλοί αναστάτωσαν οικογενειακά και επαγγελματικά προγράμματα για να έρθουν στην εκδήλωση. Μερικοί την έκαναν ακόμα και «κοπάνα», για να έρθουν.

4. εμείς (οι καθηγητές)συγκινηθήκαμε βλέποντας την εξέλιξη και την πορεία μαθητών μας.

Έχοντας αυτά υπόψη για φέτος λέμε να ακολουθήσουμε τη «συνταγή» της τελευταίας ημερίδας. Ο κύριος λόγος είναι ο απόηχος από τους απόφοιτους που σχεδόν στο σύνολό τους ζήτησαν «να το ξανακάνουν». Η αλήθεια είναι ότι τη πρώτη φορά αφήσαμε κάποιους απέξω αν και είχανε εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά οι θέσεις ήταν περιορισμένες και οι μαθητές μέσα από ερωτηματολόγια είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συγκεκριμένα επαγγέλματα στα οποία είστε πολλοί. Επίσης οι απόφοιτοι ήταν πολλοί ευχαριστημένοι που ξαναβρέθηκαν μερικοί μάλιστα μετά από 12 – 13 χρόνια.

Σε αυτή τη φάση μαζεύουμε «υποψηφιότητες». Έχουμε ήδη από τις κάρτες αποφοίτων σε πολλούς την ένδειξη ότι ενδιαφέρονται για ημερίδα ΣΕΠ. Όμως για να μη ξαναστέλνω σε όλους τη κάρτα να συμπληρώσουν και να ξαναμαζεύω κλπ, κλπ γράφω εδώ τι θέλουμε και όσοι θέλουν ας μου στείλουν ένα mail με ονοματεπώνυμο, έτος αποφοίτησης, επάγγελμα και τηλέφωνο. Να δούμε ποιοι από εσάς μπορείτε. Η εκδήλωση θα γίνει την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου (16 – 22 / 4). Είναι σημαντικό να είναι επαγγελματίες για να μπορέσουν να μεταφέρουν στους μαθητές την εμπειρία τους από τον χώρο δουλειάς τους. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση – μέχρι 17-18 / 3 περίπου – για να μοιραστούν τα ερωτηματολόγια στους μαθητές και να δούμε για ποια επαγγέλματα έχουν ενδιαφέρον (ενδεικτικό είναι). Μετά θα γίνουν οι επαφές για να βρούμε ποια ώρα εξυπηρετεί τον καθένα και πως μπορεί να βγει το πρόγραμμα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο βολικό.

Στη εισήγηση θα μπαίνουν ανά δύο οι εισηγητές (με παρόμοια επαγγέλματα προσπαθούμε ή κολλητοί φίλοι). Η εισήγηση εστιάζεται στα εξής σημεία.

1. Τυπικά προσόντα – σπουδές.

2. Ουσιαστικά προσόντα

3. Επαγγελματική αποκατάσταση (εύκολα – δύσκολα)

4. Οικονομικά

Αυτά λοιπόν. Όσοι από εσάς ενδιαφέρονται παρακαλώ να μην αμελήσετε και να στείλετε την απάντηση. (Εννοείται ότι και όσους ξεχάσουν και το σκεφτούν αργότερα «θα τους βολέψουμε», αλλά καλό είναι να έχουμε συνολική εικόνα).

Επειδή το blog το επισκέπτονται σχετικά λίγοι, ίσως φύγει και e-mail με συνημμένο το αρχείο, θυμίζω ότι όσοι δεν θέλουν να παίρνουν e-mail να μου το πουν. Υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν στο σχολέιο αυτό το καιρό όμως δεν θα γράψω σήμερα. Αρκετά έγραψα. Ένα ένα τα θέματα.

Κλείσαμε και σήμερα. Στον επόμενο γύρο. (10152)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ