Για την καλύτερη ενημέρωση σας υπάρχει η εφημερίδα :

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ LFH

03 Μαρτίου 2009

Κρητικές μαντινάδες ΙΙ

Οφείλω μια απάντηση στο quiz για τις κρητικές μαντινάδες. Αντί για απάντηση αναδημοσιεύω από την σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (σελίδα 70). Έχει γραφεί από τη Μαρία Μυστακίδου (94). Ιδού λοιπόν η παρουσίαση αλλά και όλες οι πληροφορίες για να το αποκτήσετε.

Μερώνοντας τη χαρά και τον πόνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr

«Και μόνο με τη σκέψη σου παίρνει η ζωή μου χρώμα φαντάσου μ' ένα σου φιλί ίντα θα δω ακόμα»
Ζυμωμένες με έρωτα, χαρές, πόνο και αλμύρα, οι «Μαντινάδες» του Νίκου Κασκαβέλη μοιάζουν δροσερό αεράκι που έρχεται κατευθείαν από την Κρήτη για να απαλύνει συναισθήματα που δύσκολα εκφράζουμε με λόγια. Παρότι μόνο 32 χρόνων, παρότι δικηγόρος με έντονη δράση και ενασχόληση με την πολιτική και τα κοινά, ο Νίκος διατηρούσε πάντα βαθύ σεβασμό για την παράδοση και τον μαγευτικό πολιτισμό της Κρήτης. Φαίνεται πως το γονίδιο της κρητικιάς γιαγιάς του, της Αργυρώς, δούλευε στα μικράτα του υπόγεια μέχρι που μετουσιώθηκε σε στίχους, σε μαντινάδες.

«Στις ώρες των μεγάλων συναισθημάτων, της χαράς και του πόνου, μόνο τα λόγια των μαντινάδων, με τον τρόπο που εκφράζονται μπορούσαν να με μερώσουν και να ανταποκριθούν πραγματικά στο συναίσθημα που με κατέκλυζε», γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του. Λιτός, ουσιώδης, αυθεντικός, και -όπως εύστοχα παρατηρεί ο Μίμης Ανδρουλάκης που προλόγισε τις «Μαντινάδες»- «δεν βάζει περιττά ξόμπλια, δεν κάνει επιδείξεις, απεχθάνεται τα μαϊμουδίσματα και τις τηλεοπτικές γραφικότητες που υποβαθμίζουν τη μαντινάδα και προσβάλλουν την Κρήτη».

Στην εποχή της ταχύτητας και του δήθεν, στην εποχή της κατανάλωσης από κεκτημένη ταχύτητα ένα μικρό βιβλιαράκι έρχεται να μας θυμίσει τι πραγματικά είναι σημαντικό στη ζωή, για ποιες αξίες αξίζει να προσπαθούμε και να ματώνουμε...

Το βιβλιαράκι με τις Μαντινάδες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ομορφος Κόσμος» (Λεωφόρος Κουντουριώτη 19, τηλ. 2831026919). Στην Αθήνα, θα το βρείτε στο δισκοπωλείο «Νίκος Ξυλούρης», της Ουρανίας Ξυλούρη (στην στοά Πεσμαζόγλου), στην Κρήτη πωλείται στα περισσότερα βιβλιοπωλεία. Επίσης μπορείτε να το βρείτε και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας από και προς την Κρήτη, αφού πωλείται από τα περίπτερα των πλοίων των Μινωικών Γραμμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ